Είναι απαραίτητο να προχωρήσει το νομοσχέδιο για κατοχύρωση των Διατροφολόγων, αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο Σύνδεσμος Διαιτολόγων και Διατροφολόγων Κύπρου (ΣυΔιΚυ), σε ανακοίνωσή του που σκοπό έχει να αντικρούσει «ανακρίβειες και ανυπόστατους ισχυρισμούς για την επιχειρούμενη προσπάθεια του Συνδέσμου για τροποποίηση του νόμου περί Εγγραφής Επιστημόνων Τροφίμων και Διαιτολόγων», όπως αναφέρει.
Σύμφωνα με τον ΣυΔιΚυ, η ισχύουσα νομοθεσία «κατοχυρώνει τον διαιτολόγο, τον κλινικό διαιτολόγο, τον αθλητικό διαιτολόγο, καθώς και άλλες εξειδικεύσεις του διαιτολόγου, αλλά δυστυχώς όχι τον διατροφολόγο ή τις εξειδικεύσεις του».
Στην ανακοίνωση εξηγεί ότι τροποποίηση έχει ως κύριο στόχο την κατοχύρωση, μεταξύ άλλων, των διατροφολόγων και την προάσπιση των δικαιωμάτων τους, μέσα από νομοσχέδιο που κατατέθηκε από το Υπουργείο Υγείας στην Επιτροπή Υγείας της Βουλής. Υπογραμμίζει, δε, «ότι το νομοσχέδιο βρισκόταν για ψήφιση ενώπιον της Ολομέλειας της Βουλής και το 2011, αλλά δυστυχώς παρεμβάσεις τρίτων δεν το επέτρεψαν».
Όπως τονίζει ο ΣυΔιΚυ, η ψήφιση του νομοσχεδίου κρίνεται απαραίτητη «για τον εκσυγχρονισμό της νομοθεσίας, αλλά και για τη διατήρηση του υψηλού επιπέδου υπηρεσιών των εν λόγω επαγγελμάτων».
Διευκρινίζει ότι στους κόλπους του γίνονται δεκτοί όσοι κατέχουν πτυχίο Διαιτολογίας ή Διατροφής ή μεταπτυχιακό με εγκεκριμένη πρακτική άσκηση στην Κλινική Διαιτολογία ή μεταπτυχιακό στην Κλινική Διατροφή. Τονίζει, όμως, ότι δεν γίνονται δεκτοί οι κάτοχοι πτυχίου στην Επιστήμη της Διατροφής, καθώς «δεν μπορεί κάποιος ο οποίος παρακολούθησε λίγα μόνο μαθήματα διαιτολογίας/ διατροφής ως μέρος του πτυχίου του, να μπορεί να ασκήσει το επάγγελμα του Διαιτολόγου/Διατροφολόγου», όπως χαρακτηριστικά αναφέρει η ανακοίνωση.
Ο ΣυΔικΥ υποστηρίζει ότι το νομοθετικό κενό που υφίσταται, παραβιάζει και τα δικαιώματα της κοινωνίας, «αφού παρέχει τη δυνατότητα στον οποιοδήποτε να ασκεί το επάγγελμα του διατροφολόγου, θέτοντας σε κίνδυνο τη δημόσια υγεία» και καλή την Επ. Υγείας να προωθήσει την τροποποίηση της νομοθεσίας.
«Από μέρους μας έχουμε ενσωματώσει όλες τις αλλαγές/τροποποιήσεις που μας υποδείχθηκαν από το Υπουργείο Υγείας και από τις Ευρωπαϊκές και Διεθνείς Οδηγίες Διατροφής, καθώς επίσης, λήφθηκαν υπόψη και οι διάφορες εισηγήσεις των εκάστοτε κοινοβουλευτικών επιτροπών υγείας, από το 2003 μέχρι σήμερα», προσθέτει.
Καταλήγει, δε, ότι η τροποποίηση δεν απαγορεύει στους διατροφολόγους να παρέχουν συμβουλές ατομικά ή/και σε ομάδες υγειών ατόμων.
Πηγή: ΚΥΠΕ